Ο Π. Βαρώτσος για την εξέλιξη της μεθόδου ΒΑΝ


Δύο μέρες μετά τα 4,4 ρίχτερ που ταρακούνησαν την Αθήνα, με το επίκεντρο στα 22 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Βαρώτσος μίλησε σε φοιτητές και συναδέλφους του καθηγητές για την εξέλιξη της μεθόδου ΒΑΝ ως προς την αποτελεσματικότητά της στην πρόβλεψη των σεισμών. Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ – enet.gr
Σε μια περίοδο που μέρος του πλανήτη ταλανίζεται από ισχυρά Ρίχτερ και τον ευαίσθητο σεισμικά ελλαδικό χώρο να βρίσκεται σε «ακινησία» -παρά τους μικροσεισμούς-, ο καθηγητής Βαρώτσος μίλησε για τη μέθοδο ΒΑΝ παρουσιάζοντας σειρά προβλέψεων, σημάτων και επιστημονικών άρθρων που τυγχάνουν υποστήριξης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα: Αμερική, Ευρώπη και Ιαπωνία.
«Δεν κάνουμε σεισμολογία, κάνουμε Φυσική. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε σεισμολόγοι», ξεκαθάρισε ο Π. Βαρώτσος στο κατάμεστο ακροατήριο του Αμφιθεάτρου «Αρίσταρχος» στο δεύτερο όροφο του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.
Επαλήθευση
Στην αρχή της ομιλίας του παρουσίασε πρόσφατη εργασία Ιαπώνων ερευνητών στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η οποία αναφερόταν σε μετρήσεις στην Ιαπωνία που επαλήθευαν τη μέθοδο ΒΑΝ. Η εργασία συνοδευόταν από ξεχωριστό δημοσίευμα της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού (PNAS) που συνόψιζε τα πειραματικά αποτελέσματα και περιείχε θετικά σχόλια για το ΒΑΝ.
Οπως αποκάλυψε, από τις 30 Ιανουαρίου 2013 στη βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων του Πανεπιστημίου Cornell μπορεί να βρει όποιος θέλει την αναφορά καταγραφής προσεισμικών σημάτων της ομάδας ΒΑΝ (που είχαν περίοδο σύγκλισης την 31η Μαΐου 2013), που αντιστοιχούσε στον επερχόμενο σεισμό που ξύπνησε την περασμένη Τρίτη την Αθήνα με επίκεντρο τη Λούτσα. Τα προσεισμικά σήματα κατέγραψε ο σταθμός του ΒΑΝ στη Λαμία.
«Δεν μας αιφνιδίασε ο σεισμός», ανέφερε ο καθηγητής Βαρώτσος, ο οποίος ανέλυσε τους μεγάλους σεισμούς από το 1981 που έγιναν στη χώρα μας (συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου των τελευταίων 30 ετών -μεγέθους 6,9- στις 14 Φεβρουαρίου 2008 στη Μεθώνη), παρουσιάζοντας παράλληλα και τις αντίστοιχες προβλέψεις από την ομάδα ΒΑΝ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια (που το επιτρέπει η τεχνολογική εξέλιξη), οι προβλέψεις αναρτώνται άμεσα στη διεθνή βάση επιστημονικών δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell και εν συνεχεία δημοσιεύονται σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.